2024-07-18
W Polsce trwa główny sezon pyłkowy roślin zielnych. Stężenie silnie alergennego pyłku TRAW stopniowo zmniejsza się , aktualnie waha się od średniego do niskiego. Natomiast ekspozycja pyłku słabo alergennej pokrzywy jest nadal wysoka, ale w poszczególnych dniach notowane są już średnie wartości stężeń. W kolejnym tygodniu stężenia pyłku pokrzywy będą nadal, stopniowo maleć.. W powietrzu obecne są też ziarna pyłku innych roślin zielnych, w niskich stężeniach jak babki, czy komosy.
Należy zwrócić szczególną uwagę na informacje o obecności pyłku silnie alergennych bylic, który już jest obecny w powietrzu na południu kraju. Stężenie pyłku bylic wzrasta, ale na razie osiąga jedynie niskie wartości.
Stężenia zarodników grzybów alergennych także osiągają najwyższe wartości. Zarodniki z rodzaju Alternaria występują w stężeniach wysokich, zaś zarodniki Cladosporium pojawiają się w stężeniach wysokich do bardzo wysokich.
Osoby uczulone na alergeny pyłku traw powinny unikać spożywania surowych owoców (jabłko, brzoskwinia) i warzyw (seler, marchew), jeżeli obserwowały u siebie objawy po pokarmach. Do tych objawów mogą należeć: pieczenie, świąd warg, języka, gardła, uczucie mrowienia w obrębie jamy ustnej, obrzęk.
![](http://www.aero.cm-uj.krakow.pl/wordpress/wordpress/wp-content/uploads/2024/04/P6050841-1024x768.jpg)
![](http://www.aero.cm-uj.krakow.pl/wordpress/wordpress/wp-content/uploads/2023/06/Obraz1.jpg)